Dom i Ogród

4 codzienne produkty spożywcze, które zrobisz samodzielnie

• Zakładki: 42


Niektóre produkty spożywcze trzeba kupić, bo zrobienie ich w domu jest albo bardzo trudne czy czasochłonne, albo wręcz niemożliwe ze względu na składniki, maszyny lub technologie produkcyjne. Wiele jednak można, a wręcz warto robić samodzielnie! Dziś poznasz 4 propozycje na start. Sprawdź, których produktów jadanych na co dzień nie musisz już kupować.

Pyszny domowy chleb

Mimo popularności różnych diet promujących wykluczenie węglowodanów czy stricte pieczywa chleb wciąż stanowi podstawę żywienia. Aby wyciągnąć z niego maksimum korzyści, warto przygotowywać ten produkt samodzielnie – bez barwników, spulchniaczy, środków konserwujących. Wystarczą mąka, świeże lub suche drożdże, szczypty cukru i soli, woda, ulubione dodatki, np. pestki i nasiona. Jeżeli masz czas, wykonaj domowy zakwas – chleb na nim ma niesamowity smak! Klasyczna foremka do chleba sprawi, że bochenek będzie prezentował się tak samo lub nawet atrakcyjniej niż sklepowy.

Jogurt naturalny dla zdrowia

Jogurt to produkt, który można spożyć na śniadanie, deser, podwieczorek, kolację. Sprawdzi się także do obiadu zamiast śmietany. Niewiele osób wie, że zamiast kupować sklepowy, lepiej zrobić go samodzielnie – z pełnotłustego mleka w butelce lub woreczku i jogurtu (spokojnie, ten pierwszy jogurt wykorzystuje się wyłącznie jednorazowo). Domowy jogurt naturalny w łatwy sposób można przerobić na smakowy, np. dodając sezonowe owoce.

Autorskie mieszanki przypraw

Nic dziwnego, że przyprawy są bazą kuchni, zwłaszcza dań obiadowych. Nadają smak potrawom i nierzadko przesądzają o efekcie końcowym. Zamiast kupować gotowe mieszanki, niestety wzbogacane solą i glutaminianem sodu, wykonuj je samodzielnie. Weź ulubione warzywa, zetrzyj na tarce, rozłóż na papierze do pieczenia i ususz w piekarniku. Gotową mieszankę możesz wzbogacić ziołami.

Naturalne wegańskie przysmaki

Wegańskich i wegetariańskich produktów w sklepach wciąż przybywa. Choć tradycjonaliści mogą marszczyć czoło na widok roślinnych „mięs”, niektóre produkty na pewno chętnie włączą do codziennej diety. Doskonały przykład stanowią pasty orzechowe – kopalnie zdrowego tłuszczu i mikroskładników. Do wykonania masła z orzechów wystarczą… same orzechy. Opcjonalnie cukier i sól, jeśli nie jest się miłośnikiem naturalnych smaków. Fistaszki lub inne orzechy podpraża się na patelni, po czym blenduje. W podobny sposób można zrobić napoje roślinne a la mleko, np. sojowy bądź migdałowy.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Urzadzeniapiekarnicze.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
51 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.