Zdrowie

Co to jest kelp i jak wpływa na zdrowie?

• Zakładki: 13


Jeśli jesteś miłośnikiem zdrowia lub chcesz o siebie zadbać, kelp to coś, co powinieneś poznać. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, co kryje ta nazwa, jakie wartości zdrowotne ma kelp oraz kto może go stosować. Zachęcamy do sięgnięcia po garść informacji!

Czym jest kelp?

Tajemniczo brzmiący kelp to nic innego jak brunatne algi morskie – czyli wodorosty – prosto z głębokich wód oceanu. Czasem występuje też na skalistych wybrzeżach i wzdłuż linii brzegowych. Wodorosty gromadzą pierwiastki mineralne wód oceanicznych (przy jednoczesnej wysokiej odporności na wchłanianie rtęci z zanieczyszczonych wód), co czyni je o wiele bogatszymi w substancje odżywcze od roślin lądowych.

Składniki odżywcze kelpu

Brunatne algi morskie, a więc kelp, są kopalnią jodu, z uwagi na co stosuje się je do walki z chorobami tarczycy. Mają witaminy i minerały, wśród których warto wymienić witaminy: A, B, C, D, E i K, oraz minerały: miedź, cynk, selen, potas, chrom, mangan, żelazo, krzem, siarka, fosfor. Kelp jest także źródłem błonnika ułatwiającego trawienie i powodującego uczucie sytości.

Kto może suplementować kelp?

Włączenie brunatnych alg morskich do diety jest szczególnie korzystne dla osób borykających się z chorobami tarczycy, problemami układu trawiennego, niemożnością utrzymania prawidłowej masy ciała. Kelp wzmacnia układ immunologiczny, odtruwa organizm, wspiera układ nerwowy i pielęgnuje skórę, włosy, paznokcie, zęby. Ze względu na szerokie spektrum działania wodorosty polecane są każdemu, jednak w wypadku zaburzeń wydzielania wewnętrznego, uczuleń i chorób serca wskazana jest konsultacja lekarska.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Najlepszesuplementy.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
1 wyświetlenie
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *