Czy każdy komplet garnków kuchennych nadaje się do piekarnika? Poznaj opinię ekspertów z firmy Gerlach
Pieczenie to znacznie zdrowsza niż smażenie i grillowanie forma przygotowywania posiłków. Miłośnicy soczystych i aromatycznych dań, których wielką zaletą jest lekkostrawność, nie muszą korzystać z naczyń żaroodpornych czy też blach do pieczenia. Wygodnym i ekonomicznym rozwiązaniem jest komplet garnków kuchennych do piekarnika. Dobrze myślisz – ten sam, którego używasz do gotowania na kuchence.
Brak dodatkowych akcesoriów w kuchni to nie tylko kwestia oszczędności, ale i lepszej organizacji przestrzeni. Zanim jednak zachęcony tą wiadomością zabierzesz się za przygotowywanie kaczki duszonej w garnku, upewnij się, że komplet garnków kuchennych, którego używasz na co dzień, rzeczywiście poradzi sobie z temperaturą 200-220°C. Przypuszczamy, że raczej nie dysponujesz już opakowaniem od kompletu, więc musisz sprawdzić, czy na spodzie garnka znajduje się stosowne oznaczenie. Gdy z jakiegoś powodu go nie ma, a ty nadal masz nadzieję, że twoje naczynie ma odpowiednie właściwości, warto wejść na stronę producenta i zapoznać się ze specyfikacją techniczną.
Komplet garnków kuchennych do zapiekania – zwróć uwagę na uchwyty i pokrywki
W piekarniku sprawdzą się zarówno niezwykle funkcjonalne naczynia ze stali nierdzewnej, jak i garnki żeliwne oraz miedziane. O tym, czy możesz z nich korzystać w piekarniku, w dużej mierze decydują uchwyty. Jeśli posiadasz komplet garnków kuchennych z drewnianymi lub plastikowymi elementami, zapiekanie w nim potraw nie wchodzi w grę. Wyżej wymienione materiały nie poradzą sobie z wysoką temperaturą panującą w piekarniku. Drewno zacznie pękać, a plastik będzie się topić. Aby proces przygotowywania posiłku był bezpieczny, musisz również zwrócić uwagę na pokrywki. Może się bowiem okazać, że o ile garnek nadaje się do zapiekania, o tyle pokrywa już nie.