Technologia

Dlaczego warto utrwalać żywność metodą HPP?

• Zakładki: 37


Wśród konsumentów wzrasta świadomość znaczenia jakości żywności. Jak wskazują statystyki, z każdym rokiem wzrasta liczba osób, które gotowe są wybrać nieco droższy produkt, jeżeli jest on zdrowszy i lepszej jakości. Przed producentami żywności stanęło trudne zadanie – jak uzyskać produkt, który przez długi czas zachowa świeżość zachowując jednocześnie swoje wartości odżywcze? Większość tradycyjnych metod konserwowania żywności, takich jak pasteryzowanie w wysokiej temperaturze, wędzenie, mrożenie zmienia właściwości odżywcze, a także cechy smakowe i wygląd produktów. Dodawanie substancji konserwujacych nie tylko wpływa na smak czy postać żywności, ale także nie są obojętne dla zdrowia. Właśnie dlatego warto rozważyć wdrożenie technologii HPP do procesu produkcji żywności. Dowiedz się, na czym polega ta metoda i dlaczego warto wykorzystać ją w swoim przedsiębiorstwie. 

Na czym polega pasteryzacja metodą HPP?

Metoda HPP zwana jest inaczej wysokociśnieniowym utrwalaniem żywności lub pasteryzacją na zimno. Jest to metoda przedłużania terminu przydatności do spożycia żywności będącej zapakowanej w opakowanie końcowe. Opakowanie musi spełniać następujące warunki – powinno być elastyczne i wodoodporne. Cechy te są wymagane ze względu na przebieg pasteryzacji na zimno. Cały proces odbywa się w specjalnym urządzeniu ciśnieniowym. Produkty spożywcze trafiają do komory urządzenia, oczywiście zapakowane, umieszczone w skrzyniach. Następnie odbywa się w sposób automatyczny proces ciśnienieowanie i wytrzymania, po czym pojemniki wyjeżdżają z urządzenia. Dużą zaletą metody HPP jest jej automatyzacja. Obsługa ogranicza się w zasadzie do załadunku i rozładunku pojemników z produktami do utrwalenia i po nim. 

Zalety utrwalania żywności HPP

Wybierając metodę HPP możesz swoim klientom zaoferować produkty ekologiczne, z kategorii zdrowej żywności. Dzięki paskalizacji HPP możesz ograniczyć, a nawet wyeliminować konieczność stosowania soli, gazów obojętnych, czy substancji konserwujących. Co najważniejsze, metoda HPP w żaden sposób nie wpływa na właściwości smakowe, a także postać, czy zapach produktu. Za pomocą tej metody można przedłużyć świeżość wielu produktów – warzyw, owoców, soków, mięsa, ziół, a przede wszystkim owoców morskich!

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Industry 2.0.

Foto: Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
11 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.