Dom i Ogród

Jak mrozić żywność? Poznaj zasady prawidłowego mrożenia jedzenia

• Zakładki: 599


Badania, które prowadzone były na przestrzeni 3 lat wskazują, że w Polsce marnowanych jest 5 milionów ton żywności rocznie, a udział gospodarstw domowych w wyrzucaniu jedzenia wynosi aż 60%. Marnowanie jedzenia jest nie tylko nieekonomiczne – przekłada się również na większe skażenie środowiska naturalnego, dlatego warto wypracować sposoby, dzięki którym można zredukować lub całkowicie wyeliminować ilość wyrzucanego jedzenia. Jedną z najlepszych metod jest mrożenie żywności. Jak mrozić produkty spożywcze.

Ogólne zasady prawidłowego mrożenia żywności

Specjaliści przekonują, że prawidłowe mrożenie żywności pozbawia 10-30% jej wartości odżywczych. Uwzględniając ograniczony dostęp do sezonowych warzyw i owoców, jest to niewielka utrata, dlatego zimą warto sięgać mrożonki. Mrozić możemy owoce i warzywa, mięso i ryby, pieczywo,, ciasto  i farsz na pierogi, produkty mleczne z ponad 50% zawartością tłuszczu (np. masło), dania gotowe. Nie należy mrozić warzyw i owoców z dużą zawartością wody, dań z makaronem, ryżem czy ziemniakami, zup zabielanych śmietaną, serów, jajek. Warzywa przed zamrożeniem blanszuj – zachowają dzięki temu swoją strukturę.

Pamiętać trzeba, że każdy produkt można zamrozić jeden raz. Surowe mięso po odmrożeniu należy poddać obróbce termicznej i tak przygotowaną potrawę można zamrozić ponownie. Do zamrażarki nie wkładamy gorących ani ciepłych dań – najpierw należy je ostudzić do temperatury pokojowej, a później dobrze jest je dodatkowo schłodzić w lodówce. Dzięki temu zamrożone wcześniej produkty nie będą narażone na chwilowe ocieplenie.

Jak mrozić żywność, by cieszyć się dobrym smakiem i odpowiednią konsystencją?

Aby po rozmrożeniu produkty spożywcze lub gotowe dania dobrze smakowały, powinno się je szczelnie zapakować. W tym celu warto wykorzystać woreczki strunowe lub plastikowe pojemniki, najlepiej by były takich samych rozmiarów i kształtów, co ułatwi optymalne wykorzystanie miejsca w zamrażarce. Nie należy napełniać opakowania do mrożenia w 100% – mrożona żywność może nieco zwiększyć swoją objętość. Chcąc oddzielić od siebie kawałki mięsa czy ciasta, należy przełożyć je pergaminem bądź papierem do pieczenia. Każdy mrożony produkt należy opisać – rodzaj, ilość i datę przydatności.

Co do zasady mrożoną żywność można przechowywać w zamrażarce do 12 miesięcy – pod warunkiem, że temperatura będzie nie wyższa niż -18oC. Dobrze jest jednak, gdy ciasto do wypieków oraz ryby mrożone są nie dłużej niż 3 miesiące, a warzywa 6 miesięcy. Pilnując takich terminów, będziesz mieć pewność, że mrożenie żywności odbywa się w sposób bezpieczny i zapewniający smak i konsystencję, na jakich Ci zależy.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Opak-Fol.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
348 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *