Jak poprawnie ułożyć sztućce na stole? O savoir-vivre przy stole opowiadają specjaliści z firmy Gerlach
Uroczysty posiłek to nie tylko pyszne dania i spotkanie w gronie ważnych nam osób. Chcąc stworzyć wyjątkową atmosferę, powinniśmy zadbać o każdy najdrobniejszy szczegół. Perfekcyjnie wyprasowany obrus, serwetki oraz zastawa wraz z bezbłędnie wypolerowanymi sztućcami zaostrzą apetyt i sprawią, że każdy posiłek będzie smakował jeszcze lepiej. Aby odpowiednio przygotować stół do uroczystego obiadu, należy zastosować zasady savoir-vivre. Jak poprawnie ułożyć sztućce na stole?
Poprawne ułożenie sztućców na stole – kilka najważniejszych zasad
Wbrew pozorom poprawne ułożenie sztućców na stole nie wymaga znajomości licznych, skomplikowanych zasad. Zapamiętajmy kilka z nich:
- od wewnątrz powinny być ułożone sztućce, po które sięgamy najpóźniej: z prawej strony nóż ostrzem w stronę talerzy, łyżka i ewentualnie sztuciec do przystawki, z lewej strony widelec do drugiego dania i ewentualnie widelec do przystawki
- sztućce do deseru powinny znaleźć się na górze: nad talerzem najpierw widelczyk z trzonkiem skierowanym w lewą stronę, nad nim łyżeczka skierowana w stronę przeciwną
Dzięki temu posługiwanie się sztućcami podczas posiłku jest intuicyjne – goście sięgają po sztućce Hoffner po kolei. Zasada ta jest niezwykle pomocna przy wielodaniowych ucztach, na które składają się nietypowe w Polsce dania. Sztućce ułożone zgodnie z zasadami sovoir-vivre’u to jeden z ważniejszych elementów wystroju naszego stołu, który będzie wspaniałą wizytówką nas, gospodarzy.
Fot. Shutterstock.