Zdrowie

Maty antybakteryjne – właściwości i zastosowanie mat dekontaminacyjnych

• Zakładki: 9


Utrzymanie sterylnych warunków jak najmniejszym nakładem pracy jest jednym z największych wyzwań przychodni, szpitali, klinik weterynaryjnych czy niektórych gałęzi przemysłu – np. branży spożywczej czy farmaceutycznej. W utrzymaniu sterylności pomagają profesjonalne środki czystości, a także maty antybakteryjne, które na popularności zyskały w dobie pandemii Sars-CoV-2. Poznaj ich właściwości i zastosowanie.

Jak działają maty antybakteryjne?

Maty antybakteryjne pokryte są cienką warstwą kleju, którego zadaniem jest przyciąganie bakterii, wirusów czy drobinek kurzu, które znajdują się w powietrzu, na podeszwie obuwia czy na kółkach wózków transportowych. W warstwie klejącej znajduje się również substancja, która neutralizuje groźne dla zdrowia drobnoustroje. Dzięki temu maty dezynfekcyjne nie tylko ściągają z podeszw butów i powietrza patogeny, ale także je niszczą.

Maty antybakteryjne dostępne są w opakowaniach zbiorczych. Całe opakowanie należy zainstalować na podłodze i kolejne maty (warstwy) odlepiać po zużyciu wierzchniej maty antybakteryjnej.

Maty antybakteryjne – zastosowanie mat dezynfekcyjnych

Maty antybakteryjne sprawdzają się wszędzie tam, gdzie zachowanie sterylności jest niezbędne dla zapewnienia bezpiecznych warunków pracy. Znajdują więc one zastosowanie w przychodniach i szpitalach, lecznicach weterynaryjnych, salach zabiegowych oraz w halach produkcyjnych w branży spożywczej, farmaceutycznej, kosmetycznej, chemicznej czy zbrojeniowej.

Maty antybakteryjne skutecznie niszczą mikroorganizmy, a przy tym są wygodne w użyciu. Gdy wierzchnia warstwa spełni swoje zadanie, wystarczy ją odkleić i korzystać z nowej warstwy maty, która będzie w optymalnym stopniu przyciągać i niszczyć bakterie, wirusy czy grzyby.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Aximo.

Fot. aximo.pl

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
7 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.