Dom i Ogród

Patelnia tytanowa — must have w kuchni z indukcją!

• Zakładki: 17


Wybór patelni jest ogromny, a rodzaj ich powłok wcale nie mniejszy. Każda z tych powłok może charakteryzować się czymś innym i tym samym przeważać nad pozostałymi modelami. Dlaczego patelnie tytanowe stają się tak bardzo popularne? Jakie są ich zalety?

Właściwości patelni tytanowych

Często możemy usłyszeć, że patelnia tytanowa to model najtrwalszy i posiadający mnóstwo zalet. Zwykle składa się z aluminium lub stali, które pokrywa się nieprzywierającą warstwą tytanu. Coraz częściej w sklepach dostaniemy nie tylko tradycyjne patelnie, ale także te do naleśników, grillowe czy nawet patelnie typu wok. Na ten rodzaj powłoki powinniśmy się zdecydować, jeśli liczy się dla nas wytrzymałość akcesoriów kuchennych. Warto wiedzieć, że powłoka tytanowych patelni nie rysuje się nawet po przejechaniu po niej metalowymi sztućcami. Takie patelnie szybko się rozgrzewają i dobrze utrzymują ciepło, co ogranicza zużycie energii. Jest dobrym wyborem dla osób, które chcą używać mniej tłuszczu do gotowania, ponieważ powłoka jest nieprzywierająca.

Tytanowe patelnie a indukcja

Z uwagi na niezwykłą trwałość patelni tytanowych, nie ma żadnych przeciwwskazań do używania ich na płycie indukcyjnej. Są odporne na ścieranie i działanie wysokich temperatur. Nie wchodzą także w reakcje chemiczne z produktami oraz nie zawierają szkodliwych związków. Przy wyposażaniu kuchni warto od razu zainwestować w zestaw garnków z patelnią, by sprzęty do siebie pasowały. Poza tym upewnimy się wtedy także o tym, że zestaw pochodzi o jednego producenta i jakość jest tak samo wysoka.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
48 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.