Dom i Ogród

Sztućce srebrne, złote czy ze stali nierdzewnej? Jakie wybrać do eleganckiej kuchni?

• Zakładki: 34


Urządzając elegancką kuchnię i będąc na etapie jej aranżacji, szukamy rozwiązań, które podkreślą niebanalny, szykowny wystrój wnętrza. Sztućce są jednym z tych dodatków, które, choć niewielkie, stanowią o charakterze wnętrza. Sztućce srebrne, złote, a może ze stali nierdzewnej – które wybrać do eleganckiej kuchni?

Sztućce srebrne i złote a sztućce ze stali nierdzewnej – o czym trzeba wiedzieć, wybierając jedne z nich?

Sztućce srebrne wyróżnia niezwykła elegancja, stanowią wykwintny element aranżacji nowoczesnej kuchni. Niestety wspaniała prezencja wymaga nie lada starań – nie można ich myć w zmywarce ani nawet w płynie do mycia naczyń. W trosce o wygląd srebrnych sztućców odradza się również ich mycie w delikatniejszych, naturalnych płynach. Sztućce ze srebra należy myć wodą z dodatkiem kuchennej soli, a po starannym wytarciu ich miękką ściereczką, schowanie do walizki, w której będą chronione przed promieniami UV. Pozwoli to uniknąć szybkiego powstawania patyny, której pozbyć należy się za pomocą specjalistycznych środków. Podobne zasady dotyczą osób, które posiadają sztućce złote.

Zdecydowanie łatwiejsze w czyszczeniu i przechowywaniu są sztućce ze stali nierdzewnej 18/10. Możliwość mycia w zmywarce, w dowolnym detergencie i przechowywanie w tradycyjnej kasecie w szufladzie to ogromne ich atuty. Producenci oferują najróżniejsze modele – sztućce satynowe i z połyskiem, bogato zdobione i minimalistyczne. Dzięki temu bez trudu wybierzemy sztućce ze stali nierdzewnej do eleganckiej kuchni i właśnie takie rozwiązanie polecamy osobom, które szukają sztućców do codziennego użytku.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
60 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *