Dom i Ogród

Tęczowe przebarwienie na dnie stalowego garnka – skąd się biorą i jak sobie z nimi radzić? Odpowiada Gerlach

• Zakładki: 56


Choć tęcza występująca w naturze cieszy nasze oczy, tęczowe przebarwienie pojawiające się na dnie stalowego garnka niekonieczne. Są one wynikiem reakcji chemicznych między składnikami potrawy a powierzchnią garnka. Mogą mieć różne odcienie – od żółtego do ciemnofioletowego – a ich obecność może świadczyć o niewłaściwym użytkowaniu garnka.  Na szczęście istnieje kilka sposobów, aby sobie z nimi poradzić. 

Najczęstszą przyczyną pojawiania się tęczowych plam, przypominających rozlaną benzynę, na dnie stalowego garnka jest dłuższy kontakt naczynia z twardą wodą, solą podczas gotowania (dzieje się tak, gdy dodajesz sól przed zagotowaniem wody) lub kwaskiem cytrynowym. Wymienione składniki wchodzą w reakcję chemiczną z chromem i niklem, znajdującymi się w składzie garnka. 

Jak wyczyścić tęczowe przebarwienia na dnie stalowego garnka? 

Aby skutecznie usunąć tęczowe przebarwienia z dna stalowego garnka, możesz użyć specjalnych środków do mycia stali nierdzewnej lub domowych metod. Jeśli zdecydujesz się na te drugie, wykonaj poniższe czynności. 

  • Umyć garnek ciepłą wodą z mydłem, aby usunąć wszelkie pozostałości jedzenia i tłuszczu.
  • Wymieszaj sok z cytryny lub ocet z ciepłą wodą i wlej do garnka. Pozostaw na kilka minut, aby składniki miały czas na działanie.
  • Użyj gąbki lub szczotki do mycia naczyń, aby delikatnie usunąć przebarwienia. Możesz również użyć sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia jako środka ściernego.
  • Po usunięciu przebarwień, dokładnie umyj garnek ciepłą wodą i mydłem, a następnie osusz go do sucha ręcznikiem papierowym lub miękkim ręcznikiem kuchennym.

Jak zapobiegać powstawaniu tęczowych przebarwień na dnie stalowego garnka?

Choć tęczowe plamy nie są groźne dla zdrowia, a także nie wpływają na jakość przyrządzanych potraw, warto zadbać o to, aby nie zmieniały estetyki naczynia. Jest to ważne, gdyż wybierając komplet garnków Gerlach, na pewno zwracałeś uwagę na jego stronę wizualną, chcąc dopasować go do wystroju kuchni. Tylko garnki w nienagannym stanie mogą być prawdziwą ozdobą królestwa zapachów i smaków. Przede wszystkim unikaj środków czyszczących o silnym składzie chemicznym, a także mycia naczyń w zbyt gorącej wodzie. Zmień nawyki kulinarne, dodając sól wyłącznie do gotującej się wody. Nie zapominaj o konserwowaniu naczyń wykonanych ze stali nierdzewnej. W tym celu smaruj je (od czasu do czasu) olejem jadalnym. 

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
25 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *