Rodzina

Jak pasteryzować przetwory, aby przetrwały całą zimę?

• Zakładki: 52


Choć na półkach w sklepach nie brakuje produktów w słoikach, to najlepiej smakują własnoręcznie przygotowane przetwory. Aromatyczne dżemy (z taką ilością cukru, jaką chcesz), musy owocowe, sosy i przeciery warzywne, ogórki konserwowe i kiszone, marynowane grzybki. PO wszystkie te produkty chętnie sięgamy w czasie zimowych miesięcy. Należy jednak pamiętać, że nie wystarczy napełnić słoików pysznymi warzywami czy owocami, ale żeby przetrwały, to należy je poddać pasteryzacji. 

Czym jest pasteryzacja i dlaczego trzeba ją przeprowadzać?

Pasteryzacja to sposób konserwowania produktów przy pomocy obróbki cieplnej, czyli podgrzewania ich. Wysoka temperatura ma na celu wyeliminowanie wszelkich drobnoustrojów – przede wszystkim bakterii, które najczęściej odpowiedzialne są za zepsucie i zniszczenie naszych produktów. Pasteryzacja przetworów w wysokiej temperaturze pozwala na znaczne przedłużenie terminu przydatności do spożycia. 

Jak pasteryzować słoiki w domu?

Żeby zapasteryzować przetwory w domowych warunkach, najlepiej sprawdzi się duży garnek do gotowania słoików. Dżem, konfiturę, przeciery czy inne przetwory wlewamy na gorąco do czystych (wyparzonych) słoików i zakręcamy. Przygotowujemy duży garnek na indukcję 10l, dno wykładamy dno ściereczkę bawełnianą. Wkładamy do garnka słoiki i nalewamy wody, następnie zagotowujemy. Przetwory są gotowe na zimę!

Foto: Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
110 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *